Amnesty Woudenberg

Tanzania: Journalist opgepakt


Zes agenten in burger pakten de gerespecteerde journalist Erick Kabandera op 29 juli thuis op. Zonder opgaaf van reden. Vermoedelijk zit hij vast, omdat hij onderzoek doet naar de mensenrechtensituatie in Tanzania en daarover bericht in binnen- en buitenland.


Kabendera is inmiddels aangeklaagd voor het leiden van georganiseerde misdaad, belastingontduiking en geldwitwasserij. Dit zijn verzonnen aanklachten. Sinds in 2015 John Magufuli president werd van Tanzania, wordt de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid er meer en meer aan banden gelegd. Journalisten die kritiek uiten op het beleid van de Tanzaniaanse overheid en hoe die met mensenrechten omspringt, worden opgepakt en lastiggevallen. Sinds zijn arrestatie gaat het slechter met de gezondheid van Kabendera. Hij heeft ademhalingsproblemen en een van zijn benen is verlamd. Hij wordt hiervoor behandeld in het ziekenhuis.


Kom allemaal naar de hal en schrijf uw naam op de brief!

 


Goed Nieuws


Hongarije: Syrische Ahmed H. eindelijk vrij!
Op 28 september mocht Ahmed H. eindelijk naar zijn familie terugkeren. De Syriër werd in 2015 in Hongarije opgepakt en onterecht veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Dat hij weer bij zijn gezin in Cyprus is, is een enorme opluchting, maar hij had nooit veroordeeld mogen worden.
In september 2015 stond Ahmed H. voor een gesloten grensovergang tussen Servië en Hongarije. De op Cyprus woonachtige H. vergezelde zijn ouders en andere familieleden die Syrië waren ontvlucht en in Europa een veilig heenkomen zochten. Aan de grens braken rellen uit. Hij riep de menigte via een megafoon op kalm te blijven tijdens een confrontatie met de politie, en eiste de doorgang. Ahmed H. werd gearresteerd. 
Ahmed H. gaf toe enkele stenen te hebben gegooid. Op 30 november 2016 werd hij tot 7 jaar gevangenisstraf veroordeeld, een straf die later werd teruggebracht naar 5 jaar. Volgens het Hongaarse Openbaar Ministerie probeerde hij de autoriteiten te dwingen de grens te openen. De aanklagers interpreteerden dit als een ‘terreurdaad’. De Hongaarse overheid gebruikt vaker de antiterreurwet waar die niet voor bedoeld is: om vluchtelingen en migranten buiten de deur te houden.
Amnesty International voerde uitgebreid actie voor H. Meer dan 27.000 actievoerders wereldwijd riepen de Cypriotische autoriteiten op hem terug te laten keren naar Cyprus. Op 28 september gebeurde dat eindelijk. Net op tijd voor de tiende verjaardag van zijn dochter.