Op deze pagina vindt u artikelen van eerder uitgevoerde acties, concerten en ander materiaal.
Nieuws van Amnesty Werkgroep Woudenberg
Het is weer de tweede zondag van de maand, dus Amnestyzondag. Ook al kunnen we niet aanwezig zijn in “de Voorhof”om handtekeningen te verzamelen, toch willen we ook nu aandacht vragen voor Amnesty International.
Mensenrechten en het coronavirus: hoe zit het?
De coronapandemie grijpt diep in op de levens van mensen wereldwijd. Regeringen nemen vergaande maatregelen om mensen te beschermen tegen het coronavirus. Amnesty zet haar werk onverminderd voort want in veel landen wordt de coronacrisis gebruikt om mensenrechten te schenden. In ons uitgebreide coronadossier lees je alles over het grote belang van mensenrechten tijdens de coronapandemie.
Lees het hele dossier bij www.amnesty.nl en help ons de mensenrechten ook nu te beschermen.
Nieuws van Amnesty Werkgroep Woudenberg
Het is paaszondag en de tweede zondag van de maand, dus ook Amnestyzondag. Ook al kunnen we niet aanwezig zijn in “de Voorhof”om handtekeningen te verzamelen, toch willen we wel aandacht vragen voor Amnesty in het algemeen.
Het zijn bijzondere tijden waarin bijzondere maatregelen nodig zijn. De ontwikkelingen in de wereld volgen elkaar in een razend tempo op. Amnesty volgt de veranderingen nauwlettend en komt in actie wanneer nodig. Daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken!
Het is begrijpelijk dat regeringen tijdelijk onze vrijheid inperken om mensen zo goed mogelijk tegen het coronavirus te beschermen. Maar we zien in verschillende landen ook dat het vrije woord zwaar onder druk komt te staan. Journalisten, artsen of burgers die zich uitspreken over de aanpak van de coronacrisis in hun land, belanden achter de tralies. En we zien dat regeringsleiders de crisissituatie
misbruiken om meer macht naar zich toe te trekken en zo de democratie kapotmaken.
Help ons de mensenrechten ook nu te beschermen! Kijk op Amnesty International en zet uw handtekening of stuur een brief.
Schrijfactie Zondag 8 maart
Saba’s strijd tegen de hoofddoek!
Saba Kordafshari voerde actie tegen de verplichting om in Iran een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze door elf agenten in burger opgepakt. Na een zeer oneerlijk proces werd ze tot 24 jaar cel veroordeeld, waarvan ze 15 jaar moet uitzitten.
Saba wordt onder meer beschuldigd van het ‘aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie’ omdat ze anderen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen.
Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.
Kom allemaal naar de Voorhof en schrijf uw naam op de brief!
Goed Nieuws
Marokkaanse activist Benaissa krijgt asiel in Nederland
In het Rifgebied in Noord-Marokko vonden de afgelopen jaren grootschalige demonstraties plaats tegen corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. Honderden mensen werden gearresteerd.
Nadat Nasser Zefzafi, de leider van de protesten, was gearresteerd, kreeg Nawal Benaissa een leidende rol in de Rif-protesten. In de zomer van 2017 werd ze vier keer opgepakt en urenlang vastgehouden. Benaissa verhuisde naar een andere stad om te ontsnappen aan de dreigementen van de autoriteiten. In februari 2018 kreeg ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden opgelegd. Die straf werd in januari 2019 bevestigd. In mei van dat jaar vluchtte Benaissa met haar jongste zoontje naar Nederland en vroeg hier asiel aan. Ze mag hier als politiek vluchteling blijven. Zefzafi is inmiddels tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights in 2018 werd wereldwijd voor Nawal Benaissa geschreven.
Schrijfactie Iran
Koerdische activist onder druk gezet voor ‘bekentenis’
De 29-jarige Zahra Mohammadi leidt een organisatie die opkomt voor de rechten van Koerden in Iran, onder meer door Koerdische taallessen te geven. Haar activisme is waarschijnlijk de reden waarom de politie haar oppakte. Ze beschuldigden haar van samenwerking met Koerdische oppositiegroepen en dwongen haar een bekentenis af te leggen. Die weigerde ze. Ze zit nog altijd vast.
Agenten in burgerkleding pakten Zahra op 23 mei 2019 thuis op en hielden haar acht dagen vast op een geheime plek. Ze dreigden haar familieleden ook te arresteren als ze niet zou bekennen. Zahra bleef ontkennen. Ze mocht haar advocaat pas spreken bijna vier maanden na haar arrestatie. Op 18 september werd ze ineens naar de rechtbank gebracht, maar de hoorzitting werd uitgesteld.
Zahra heeft maag- en darmproblemen waarvoor ze een speciaal dieet heeft en medicijnen moet slikken die ze in de gevangenis niet krijgt. Ook kreeg ze in de gevangenis heftige buikpijnen. Ze kreeg pillen van de gevangenisarts, maar daarvan wordt ze misselijk en de klachten verdwijnen niet. De gevangenisautoriteiten weigeren haar naar het ziekenhuis te brengen voor onderzoek.
Kom allemaal naar de hal en schrijf uw naam op de brief!
Goed Nieuws
Slowakije verwerpt wet die tijd terugdraait voor vrouwen
Vrouwen in Slowakije die een abortus overwegen, worden niet verplicht eerst een echo te laten maken van het embryo of de foetus. Een wetsvoorstel hiertoe is vandaag door het Slowaakse parlement verworpen.
‘De uitslag van de stemming is een overwinning voor vrouwen,’ zegt Monica Costa Riba van Amnesty International. Er waren geen medische redenen voor de strenge en vernederende maatregelen in de wet. Het wetsvoorstel schond het recht op privacy en de reproductieve rechten van vrouwen – dat zijn alle rechten die samenhangen met de voortplanting. Er komt geen verslechtering van de zwaarbevochten rechten van vrouwen.
Als de wet was aangenomen, zou dit een huiveringwekkend precedent voor Europa zijn. Zwangere vrouwen in Slowakije die een abortus overwegen, zouden dan worden gedwongen een echo te ondergaan en naar de hartslag van de embryo of foetus te luisteren. Ook zou het verstrekken van informatie over abortus verboden worden. Dit zou ertoe kunnen leiden dat vrouwen zouden uitwijken naar onveilige abortuspraktijken.
Er stemden 59 parlementsleden voor de wet, 24 stemden tegen en 40 leden onthielden zich van stemming. Om de wet aan te nemen waren 76 stemmen nodig.
Groeten,
Bettie en Ruud
www.amnesty.nl