Amnesty Woudenberg

Schrijfactie Vietnam: zieke activist onder zware omstandigheden vast

 

Huynh Truong Ca uit Vietnam moest de gevangenis in omdat hij wilde deelnemen aan een demonstratie. Hij lijdt aan een longziekte, heeft maagproblemen, hoge bloeddruk en diabetes. In de gevangenis krijgt hij niet de medische zorg die hij nodig heeft. Afgelopen maart werd hij bovendien overgebracht naar een gevangenis 250 kilometer bij zijn familie vandaan. Het is voor zijn familie bijna onmogelijk hem te bezoeken en zijn medicijnen te brengen.

 

Huynh Truong Ca werd op 4 september 2018 gearresteerd toen hij onderweg was naar een vreedzame demonstratie. Daarin werd opgeroepen tot meer democratie. Hij werd uiteindelijk na een oneerlijke rechtszaak veroordeeld tot vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf omdat hij ‘propaganda tegen de staat’ zou hebben verspreid.

 

Huynh Truong Ca is aangesloten bij een groep die de mensenrechtensituatie in Vietnam wil verbeteren. Voor zijn arrestatie werd hij al regelmatig lastiggevallen en geïntimideerd door veiligheidsambtenaren. Ze waarschuwden hem op Facebook geen kritiek meer te uiten op de overheid. Truong Ca trok zich niets aan van de dreigementen.

 

Kom allemaal zondag 14 april naar de Voorhof of de Catharinakerk en schrijf uw naam op de brief!

 

 

Goed nieuws

 

De gevluchte zusjes Reem (20) en Rawan (18) worden niet teruggestuurd naar Saudi-Arabië.

 

Tijdens een vakantie op Sri Lanka wisten de Saudische Reem en Rawan te ontsnappen aan hun familie. Ze probeerden te vluchten vanwege onderdrukking en huiselijk geweld. In Hong Kong werden de twee echter tegengehouden; vanaf september zaten zij hier vast. Amnesty International riep Hong Kong al eerder op de Saudische zusjes niet uit te zetten naar Saudi-Arabië, omdat dit levensgevaarlijk zou zijn.

 

De vluchtactie van de zusjes getuigt van enorme moed. Ze hebben een groot risico genomen door te ontsnappen aan de mishandelingen van hun mannelijke familieleden. Het is van groot belang dat Reem en Rawan een leven kunnen opbouwen zonder constante angst. Angst dat hun familieleden of de Saudische autoriteiten ze dwingen terug te keren.

 

In Saudi-Arabië werden de meisjes als slaven behandeld en herhaaldelijk geslagen. Hun mannelijke familieleden kwamen hier gemakkelijk mee weg omdat de Saudi-Arabië geen adequate bescherming kent tegen huiselijk geweld. Dit is slechts één facet van de systematische discriminatie van vrouwen in het land. Elke vrouw valt onder de verantwoordelijkheid van een mannelijke voogd. Dit systeem maakt vrouwen niet alleen tweederangsburgers maar brengt ze ook in groot gevaar.

 

De zusjes vreesden niet alleen de wraak van de familie. Als Reem en Rawan teruggestuurd waren naar Saudi-Arabie waren ze naar alle waarschijnlijkheid vervolgd. Het onderdrukkende voogdijsysteem zorgt er voor dat Saudische vrouwen niet kunnen reizen, studeren, trouwen of werken zonder toestemming van een man. Het reizen zonder toestemming van een mannelijke voogd is strafbaar. Daarnaast wordt hun vluchtpoging gezien als het afwijzen van de islam. Op afvalligheid staat in Saudi-Arabië de doodstraf. Amnesty juicht dus het besluit om de meisjes door te laten reizen naar een veilige bestemming toe.

 

Vrouwenrechtenactivisten die zich verzetten worden vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Zij zijn herhaaldelijk gemarteld en krijgen strenge gevangenisstraffen. Saudi-Arabië moet zo snel mogelijk het voogdijsysteem hervormen en discriminerende wetten afschaffen.