Amnesty Woudenberg

Schrijfactie Vietnam: zieke activist onder zware omstandigheden vast

 

Schrijfactie Eritrea: 22-jarige al 6 jaar in geheime gevangenis

 

Ciham Ali Ahmed wordt al ruim zes jaar vastgehouden op een geheime locatie. Ze is nergens voor aangeklaagd. Naar alle waarschijnlijkheid proberen de Eritrese autoriteiten Cihams vader te straffen. Ze denken dat hij betrokken was bij een poging de regering omver te werpen.

Ciham werd op 8 december 2012 opgepakt toen ze Eritrea probeerde te verlaten zonder toestemming van de overheid. Ze was toen vijftien jaar oud. Normaal gesproken zou ze hiervoor een celstraf van zes maanden krijgen. Naar alle waarschijnlijk zit Ciham nog altijd vast omdat de autoriteiten haar vader willen straffen. Haar vader was voormalig minister van Informatie in Eritrea. Hij wordt er van verdacht een groep militairen in 2013 te hebben geholpen die een staatsgreep wilden plegen.

Eritrea kent een verplichte diensttijd, ook voor meisjes, die tientallen jaren duurt en neerkomt op gedwongen arbeid. Daarom proberen veel mensen, vooral jongeren zoals Ciham, het land te ontvluchten.

 

Kom allemaal zondag 12 mei naar de Voorhof en schrijf uw naam op de brief!

 

 

Goed nieuws

Activist Bayram Mammadov uit Azerbeidzjan is na een maand administratieve detentie weer op vrije voeten. Amnesty denkt dat de internationale aandacht voor zijn zaak eraan bijgedragen kan hebben dat hij niet langer vast zit.

 In mei 2016 werd Mammadov opgepakt nadat hij samen met zijn vriend Giyas Ibrahimov een graffiti-boodschap spoot op het standbeeld van de vader van president Ilham Aliyev. Dat deden ze een dag voor de jaarlijkse Bloemendag, een feestdag ter herdenking van Aliyevs vader. Door opzettelijk een fout te maken – ze schreven ‘qul’ in plaats van ‘gül’ – stond er ‘Gelukkige Slavendag’ en niet ‘Gelukkige Bloemendag’. Foto’s van hun actie plaatsen ze op Facebook.

Zowel Mammadov als Ibrahimov kregen 10 jaar cel. Beiden werden medio maart dit jaar vrijgelaten, nadat president Aliyev meer dan 400 gevangenen gratie had verleend. Mammadovs vrijheid was echter van korte duur. Op 30 maart arresteerde de politie hem wegens “verzet tegen het niet opvolgen van bevelen van de politie”, een verzonnen aanklacht, die hem evenwel 30 dagen administratieve detentie opleverde.

Mammadovs familie en vrienden, die bij de uitspraak van de rechter aanwezig waren, zeiden dat zijn gezicht duidelijke sporen van geweld vertoonde. Ze denken dat de autoriteiten Mammadov op de korrel namen vanwege een interview dat hij aan lokale media had gegeven, een aantal dagen na zijn oorspronkelijke vrijlating in maart. Daarin zei hij dat hij geen spijt had van zijn graffiti-protest.

Tijdens Write for Rights 2016 voerde Amnesty wereldwijd actie voor Mammadov en Ibrahimov.